Wanneer ging jullie kindje naar ‘het grote bed’?

 

Lars is wanneer ik dit schrijf  alweer even 3 jaar en lag tot een maand geleden nog in zijn ledikantje. Nooit heeft hij gevraagd om een groot bed. Heerlijk vond hij het in zijn kleine knusse bedje. Nu is Lars nogal groot voor zijn leeftijd en werd het ledikantje toch echt wel te klein waardoor hij over moest naar een groot bed.

 

Heel anders dan bij Anna die met een broertje op komst mocht verhuizen naar een andere kamer met groot bed. Goed 2,5 was ze toen ze haar grote meidenkamer kreeg. Superleuk vond ze het en was er ook helemaal klaar voor. Geen moment heeft ze haar kleine ledikantje gemist. Zo anders dan nu met Lars.

 

Inmiddels heeft Lars een aantal nachten (en middagen) in zijn Paw Patrol kamer doorgebracht en vind hij het heel erg spannend en supercool tegelijk.

 

Wanneer is een kindje er klaar voor? In ieder geval niet op een vaste leeftijd, maar wel als je onderstaande herkent.

 

  • Je voelt jezelf er prettig bij om je kindje in een groot bed alleen te laten slapen

Ieder kind is anders en het ene kind is zelfstandiger dan het andere. Doet je kind af en toe een dutje op de bank of logeert weleens in een groot bed zonder problemen. Waarschijnlijk vertrouw je er dan op dat hij of zij prima elke nacht in een groot bed kan slapen.

 

  • Je kindje is letterlijk te groot voor een ledikant

Het kan dat het fysiek niet haalbaar meer is om in een ledikant te slapen. Emotioneel wil dat niet direct zeggen dat je kind er klaar voor is. Bereid hem dus goed voor op de overgang.

 

  • Je kindje toont interesse in een groot bed

Heeft je kindje bij zijn grote broer/ zus, vriendje, nichtje etc het grote bed ontdekt en wil hij dit ook, dan is hij er zelf in ieder geval gevoelsmatig klaar voor.

 

  • Je kindje snapt wat grenzen zijn

Luistert je kindje wanneer je hem iets vraagt? Bijvoorbeeld netjes wachten met oversteken, niet gooien met spullen etc. Kan hij dit dan kun je er ook vanuit gaan dat hij snapt dat hij in bed moet blijven liggen. Is hij nog te jong om dit soort dingen te snappen is de kans groot dat hij van het uit bed komen een spel gaat maken.

 

  • Je kindje klimt met enige regelmaat uit zijn ledikant

Het kan gevaarlijk zijn wanneer je kindje uit zijn ledikant klimt. Bekijk of je misschien nog wat opties hebt om het eruit klimmen te voorkomen. Zo niet beoordeel of je kindje naast fysiek ook metaal toe is aan de overstap naar het grote bed.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *