Naar het grote bed

naar het grote bed

Naar het grote bed

Sommige kindjes kunnen niet wachten tot ze naar het grote bed mogen, andere kinderen vinden het verschrikkelijk en sommige moeten gewoon plaats maken voor hun kleine broertje of zusje. Er zijn heel veel redenen om je kindje naar het grote bed te laten verhuizen.

Je kindje is klaar voor het grote bed wanneer je je in onderstaande herkent

 • Je voelt jezelf er prettig bij om je kindje in een groot bed alleen te laten slapen
  Ieder kind is anders en het ene kind is zelfstandiger dan het andere. Doet je kind af en toe een dutje op de bank of logeert weleens in een groot bed zonder problemen. Waarschijnlijk vertrouw je er dan op dat hij of zij prima elke nacht in een groot bed kan slapen.
 • Je kindje is letterlijk te groot voor een ledikant
  Het kan dat het fysiek niet haalbaar meer is om in een ledikant te slapen. Emotioneel wil dat niet direct zeggen dat je kind er klaar voor is. Bereid hem dus goed voor op de overgang.
 • Je kindje toont interesse in een groot bed
  Heeft je kindje bij zijn grote broer/ zus, vriendje, nichtje etc het grote bed ontdekt en wil hij dit ook, dan is hij er zelf in ieder geval gevoelsmatig klaar voor.
 • Je kindje snapt wat grenzen zijn
  Luistert je kindje wanneer je hem iets vraagt? Bijvoorbeeld netjes wachten met oversteken, niet gooien met spullen etc. Kan hij dit dan kun je er ook vanuit gaan dat hij snapt dat hij in bed moet blijven liggen. Is hij nog te jong om dit soort dingen te snappen is de kans groot dat hij van het uit bed komen een spel gaat maken.
 • Je kindje klimt met enige regelmaat uit zijn ledikant
  Het kan gevaarlijk zijn wanneer je kindje uit zijn ledikant klimt. Bekijk of je misschien nog wat opties hebt om het eruit klimmen te voorkomen. Zo niet beoordeel of je kindje naast fysiek ook metaal toe is aan de overstap naar het grote bed.

 

Heel vaak gaat de overgang naar het grote bed heel natuurlijk. Soms is het ook noodgedwongen omdat je kindje letterlijk te groot wordt of omdat er een broertje/ zusje aankomt die in het ledikant mag gaan slapen. Welke reden ook, probeer je kindje zo goed mogelijk te begeleiden en helpen daar waar nodig.

 

Meer weten over peuterslaap:

Hoe herken je een oververmoeide peuter?

feiten en fabels over peuterslaap

Hoeveel uur slaap heeft mijn peuter nodig?

 

Aangesloten bij de Nederlandse beroepsvereniging voor KinderSlaapCoaches (nbksc)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *