Natuurlijke bedtijd

Hoeveel uur slaap heeft een baby of peuter ongeveer nodig?
Natuurlijke bedtijd

Alle kinderen hebben een natuurlijke bedtijd. De natuurlijke bedtijd is het tijdstip waarop je je kindje in bed wilt hebben liggen omdat hij dan het makkelijkste in slaap zal vallen. Vooral voor de kindjes die van nature geen goede slapers zijn helpt het om deze bedtijd te vinden en aan te houden.

Wanneer een kindje na zijn natuurlijke bedtijd in bed wordt gelegd reageert het lichaam hierop door cortisol aan te maken. Cortisol is ook wel bekent als het stresshormoon. Veel ouders herkennen het wel, een kindje dat totaal niet moe lijkt bij bedtijd, eerder juist hyperactief en vrolijk. Doordat het lichaam op de natuurlijke bedtijd eigenlijk over zou moeten gaan naar slaap en dat op dat moment niet kan doen gaat het een tegengestelde reactie geven en probeert juist wakker te blijven. Logisch dat het dan moeilijk is om in slaap te vallen.

Niet alleen het in slaap vallen is moeilijk, vaak hebben kinderen er gedurende de nacht ook last van en worden vroeger en/of vaker wakker.

Zo’n natuurlijke bedtijd voor je kindje komt redelijk precies, gaat je kindje slechts 5 minuten na deze tijd slapen, is het lichaam alweer actief bezig om wakker te blijven. Help je kindje dus om zijn natuurlijke bedtijd te vinden!

 

Natuurlijke bedtijd per leeftijd

Om je een idee te geven van een goede natuurlijke bedtijd per leeftijd:

6 maanden tot 2 jaar                   tussen 19.00 en 19.30 uur

2 tot 6 jaar                                      tussen 19.30 en 20.00 uur

7 tot 8 jaar                                      tussen 19.45 en 20.15 uur

9 tot 10 jaar                                    tussen 20.00 en 20.30 uur

Om de juiste natuurlijke bedtijd voor jou peuter of kleuter te vinden leg je hem een aantal dagen achter elkaar op hetzelfde tijdstip in bed. Werkt dit niet vervroeg/ verlaat het tijdstip met 10 minuten. Probeer minimaal 3 dagen achter elkaar eenzelfde tijdstip aan te houden.

 

Lees ook

Hoe laat je je kind makkelijker en sneller in slaap vallen

Hoeveel slaap heeft je baby of peuter nu eigenlijk nodig?

 

 

Aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor KinderSlaapCoaches NBKSC

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *