Waar gaat slaapcoaching mis?

Waar gaat slaapcoaching mis?

Waar gaat slaapcoaching mis?

Je hebt alles geprobeerd en toch lukt het niet om je kindje te laten slapen. Waar gaat slaapcoaching mis? Ik geef je een aantal redenen die je mogelijk zult herkennen en hopelijk verder helpen.

 

De speen

Veel kinderen vallen in slaap met een speen. Niets mis mee! Wel kan de speen ervoor zorgen dat je kindje niet door kan slapen. Een slaapcyclus voor kleine kinderen duurt ongeveer 45 minuten, na een cyclus worden ze wakker. Dat kan letterlijk wakker zijn, dat kan onbewust wakker zijn waarna ze zich in het laatste geval omdraaien en verder slapen. Wordt je kindje helemaal wakker en weet hij niet hoe verder te slapen zonder zijn speen, moet hij deze terug in zijn mond kunnen doen. Baby’s hebben vaak de fijne motoriek (de pincet grip) nog niet om dit te kunnen, de enige (logische) reactie….. huilen.

Je kan in je slaapcoaching meenemen dat je je kindje, zodra deze hier klaar voor is, leert om de speen zelf te pakken. Zodra hij of zij dit kan zal het doorslapen makkelijker gaan. Tot de tijd dat hij of zij de speen zelf kan pakken zal je wel moeten helpen en deze iedere keer opnieuw terug in de mond moeten doen.

Een andere optie is slaapcoaching waarbij je de speen niet meer geeft, dus ook niet bij het in bed leggen. Afhankelijk van de zuigbehoefte van je kindje kan dit de eerste dagen pittige momenten opleveren. Helaas is er geen gulle middenweg om het gebruik af te bouwen, de speen is nu eenmaal of wel of niet in de mond.

 

Te slaperig naar bed

Wanneer je je kindje half slapend in bed legt heeft hij of zij niet de kans zelf te leren in slaap vallen (ja kinderen moeten dit leren). Wanneer je kindje dan ‘s nachts wakker wordt heeft hij of zij geen idee hoe weer in slaap te komen. Als reactie gaan baby’s en kinderen vaak huilen zodat jij als ouder komt helpen om weer in slaap te vallen.
Probeer je kindje rustig maar wakker in bed te leggen. Valt hij of zij alsnog binnen 5 minuten in slaap was het waarschijnlijk niet wakker genoeg. Probeer het de volgende avond gewoon weer opnieuw. De avond is het makkelijkste tijdstip om je kindje te leren slapen, dus zorg eerst dat de avonden goed gaan voor je start overdag.

 

Je verwachtingen zijn niet realistisch

Omdat je het beste wil voor je kindje kun je de lat soms te hoog leggen. Een 6 maanden oude baby slaapt helaas niet altijd 12 uur aan een stuk door. Een kindje dat altijd om 6 uur wakker wordt gaat meestal niet ineens doorslapen tot 8 uur. En een groot bed voor een peuter kan een enorme impact hebben.
Bekijk daarom voor je begint met slaapcoaching goed wat gemiddeld passend is bij de leeftijd van je kindje.

 

Je baby of kindje slaapt niet voldoende overdag

Hoe onlogisch het ook klinkt, een uitgerust kind slaapt beter. Zorg daarom dat je kindje overdag voldoende slaapt.
Ieder kind heeft een natuurlijke bedtijd. Ligt je kindje voor deze tijd in bed is het veel makkelijker voor hem of haar om in slaap te vallen. Tien minuten te laat kan al voor weerstand zorgen. De natuurlijke bedtijd van kinderen tot 6 jaar is ergens tussen 18.30 en 19.30.
Valt je baby nog niet zelfstandig (in bed) in slaap overdag. Help hem of haar dan om aan voldoende slaap te komen. Dit kan door hem of haar in slaap te wiegen, te gaan wandelen, de draagzak te gebruiken, alles wat jouw baby fijn vindt om aan voldoende slaap te komen. Tot 6 maanden is dit zeker geen probleem, na 6 maanden zal je deze gewoontes uiteindelijk overdag wel af moeten gaan leren. Dit gaat wel makkelijker wanneer je kindje zelfstandig in slaap kan vallen, dit kan je leren met slaapcoaching.

 

Je hebt slaapcoaching niet lang genoeg volgehouden

Er is altijd wel een reden waardoor het slaap coachen niet lijkt te werken, verkouden, tandjes, een groeisprongetje. Deze redenen hebt je niet in de hand. Probeer een zo geschikt mogelijk moment te vinden om te starten. Het is al pittig genoeg zonder deze redenen. Je moet er rekening mee houden dat het ongeveer 2-3 weken duurt voordat je kindje heeft leren slapen. Houdt vast aan je plan in deze weken en probeer zo consistent mogelijk te zijn. Ga niet ergens in deze weken op vakantie en probeer zoveel mogelijk zelf je kindje te coachen.

 

Je bent niet consequent genoeg

Om je kindje te leren slapen is consequent zijn cruciaal. Iedere keer dat je toegeeft is het verwarrend voor je kindje en zorgt dit voor weerstand. Wanneer je consequent bent voor 2-3 dagen achtereen zal je zien dat je weerstand verdwijnt. Het is makkelijk gezegd, waarschijnlijk ben je moe en gefrustreerd van het niet slapen, maar houdt vol en je inspanningen worden beloond!

 

Je hebt de verkeerde slaapcoaching methode gekozen

Het is verschrikkelijk moeilijk om door te zetten wanneer je zelf niet voor de volledige 100% achter je plan van aanpak staat. Er zijn verschillende slaapcoaching methoden, waar de ene ouder zich prima voelt bij zijn kindje te laten huilen (cry it out) zal de andere ouders nog geen traan kunnen weerstaan. Kijk wat bij jou/ jullie past en ga er voor de volle 100% voor.

 

Ieder kindje kan leren slapen, dus help je kindje en uiteindelijk ook jezelf naar een goede nachtrust! Lukt het niet, ik help je graag!

 

Meer weten over kinderen en slapen?

Hoeveel uur slaap heeft je kindje ongeveer nodig?

Help je baby jonger dan 6 maanden slapen

 

Aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor KinderSlaapCoaches (nbksc)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *