Doorslapen

doorslapen

En slaapt ie al door?

Waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen wanneer je een pasgeboren kindje hebt. Meestal wordt de vraag over doorslapen gesteld uit gewoonte, zonder verdere bedoelingen, maar het voelt als snel als een soort falen als je de vraag met ‘nee’ moet beantwoorden.

In de praktijk heb je alleen heel weinig invloed op wanneer je kindje gaat doorslapen. Het is van zoveel factoren afhankelijk waarvan het gros van de factoren niet beïnvloed kan worden. Dus slaapt het kindje van je vriendin, de buurvrouw of je schoonzus wel al door maakt ze dat nog geen betere ouder.

Wat is doorslapen?

Even terug naar de basis, want wat is doorslapen eigenlijk?  Volgens de ene ouder slaapt hun kindje door wanneer hij slaapt van 19.00 tot 7.00 uur, waar de ander het heeft over doorslapen na de laatste fles tot de ochtend en weer een andere ouder wanneer hun kindje na iedere fles doorslaapt.

Wanneer het hier gaat over doorslapen betekent dat dat je kindje tussen de 8 en 12 uur aan een stuk kan slapen zonder jouw hulp. Veel kindjes maken geluiden in hun slaap, maar hebben geen hulp nodig om door te slapen. Andere kindjes hebben hulp nodig door middel van voeding, de speen, aai over de bol etc. om door te slapen. Hier heeft je kindje jou als ouder voor nodig en spreken we dus niet over doorslapen.

 

Wat kun je verwachten waar het gaat om doorslapen?

Allereerst belangrijk om te beseffen dat alle kindjes anders zijn en zij zich allemaal op hun eigen tempo ontwikkelen. Er bestaan echt wel kindjes die vanaf geboorte doorslapen, maar kinderen die op 4-jarige leeftijd nog steeds niet doorslapen zijn ook geen uitzondering. Een kwestie van geluk of pech hebben!
Gaat het doorslapen niet vanzelf, vanaf 6 maanden kunnen alle kindjes het leren. Tot 6 maanden kun je al wel heel veel doen om je kindje te helpen en een goede basis te creëren. Wil je weten hoe, lees deze blog maar eens.

0-3 maanden

De eerste 3 maanden mag je nog niet verwachten dat je kindje kan doorslapen. Wanneer baby’s geboren worden hebben ze nog geen dag en nacht ritme, waardoor ze zowel overdag als in de nacht veel slapen. Ergens rond de 6 weken ontstaat meestal een dag en nacht ritme.Daarnaast is het maagje van je kindje nog klein waardoor hij niet voldoende kan drinken om langer te slapen.

3-6 maanden

Je baby gaat steeds meer in een ritme komen overdag. De korte hazenslaapjes worden over het algemeen minder en daarvoor in de plaats komen volwaardige slaapjes van 45/50 minuten of langer. Ook in de nacht kan je kindje nu langere stukken van zo’n 4 uur aan een stuk slapen oplopend naar 8 uur bij 6 maanden. Vooral in het eerste deel van de nacht zal het doorslapen beter gaan. De slaapdruk is dan groter wat doorslapen makkelijker maakt.
Geen paniek wanneer rond de 4 maanden je kindje ineens weer veel slechter gaat slapen. De ontwikkelingssprong rond deze leeftijd is een pittige en zet de wereld van je kindje even flink op zijn kop. Grote kans dat je na de sprong weer heel veel vooruitgang ziet.

6 maanden en ouder

Vanaf 6 maanden kunnen de meeste kindjes 8 uur of langer aan een stuk slapen. Hebben kindjes nog een avondvoeding nodig dan worden ze meestal rond 23.00 uur nog even wakker om erna door te slapen tot de volgende ochtend. Over het algemeen is één voeding in de nacht nog nodig, maar natuurlijk zijn er ook kindjes die daar geen behoefte aan hebben of juist niet voldoende hebben aan slechts één voeding.

Leren slapen

Slapen op zich is iets wat kindjes moeten leren, waar de ene deze vaardigheid heel snel onder de knie heeft zal de ander daar meer moeite mee hebben. In de eerste 6 maanden is het belangrijk om, wanneer je je kindje wilt leren slapen, te reageren wanneer je kindje het slapen lastig vindt. Kindjes zijn namelijk in de eerste 6 maanden nog niet in staat om zichzelf te troosten. Het laten huilen van je kindje kan in deze periode negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling en de hechting.
Om deze reden kun je ook pas vanaf een maand of 6 starten met een slaapcoaching traject.

 

Dus laat je niet gek maken, het komt goed zonder of met hulp!

 

 

Aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor KinderSlaapCoaches (nbksc)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *