Het gaat er een keer van komen, je peuter wil geen middagslaapje meer… Het geeft je aan de ene kant meer ruimte om dingen te ondernemen. Aan de andere kant ben je ’s middags wel die rust voor jezelf kwijt.

Over het algemeen is het gelukkig wel duidelijk wanneer je peuter klaar is met zijn middagslaapje. Twijfel je nog? Hierbij enkele signalen die erop duiden dat het gedaan is met de rust.

 

  • Je peuter oogt niet moe.
    Wanneer je peuter zijn slaapje nog nodig heeft zijn er tal van slaapsignalen die hij af zal geven, rode oortjes, gapen, ogen wrijven etc. Zie je deze signalen steeds vaker niet, dan is het een teken dat hij zijn dutje niet altijd meer nodig heeft.
  • Het in bed leggen is een drama.
    Zodra het moment van naar bed gaan daar is begint je peuter een gevecht om niet te hoeven slapen. In sommige gevallen is het een teken dat hij zijn dutje niet meer nodig heeft.
  • Je peuter heeft moeite met in slaap vallen.
    Wanneer je het gevecht hebt gewonnen om je peuter dan toch rustig in bed te krijgen, valt hij maar niet in slaap. Hij is dan waarschijnlijk echt niet moe en heeft zijn slaapje niet nodig. Blijft hij wel in zijn bed dan kan je hem ondanks dat hij niet slaapt toch uit laten rusten door hem in bed te laten liggen. Ook rustig spelen (op zijn kamer) is een prima vervanger van het middagdutje. Zo schakelt hij toch even af.
  • Het duurt ’s avonds langer om in slaap te vallen. Je peuter slaapt iedere middag nog zonder problemen, maar heeft in de avond wel moeite om in slaap te vallen. Mogelijk beïnvloed zijn middagdutje zijn nachtrust. Het is dan tijd om het middagdutje af te bouwen of te laten vervallen.

 

 

Wees gerust in de meeste gevallen vervalt het middagslaapje niet in één keer, maar vervalt er iedere keer weer een middagdutje.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *