Je peuter en zijn middagslaap.

peuter middagslaap

Je peuter en zijn middagslaap.

Het gaat er een keer van komen, je peuter wil geen middagslaap meer… Het geeft je aan de ene kant meer ruimte om dingen te ondernemen. Aan de andere kant ben je ’s middags wel die rust voor jezelf kwijt.

Over het algemeen is het gelukkig wel duidelijk wanneer kinderen klaar zijn met zijn hun middagslaap. Er is niet echt een leeftijd waarop kinderen geen middagslaap meer nodig hebben. Een enkeling is met 2,5 al klaar met zijn middagslaap en voor sommige kindjes gaat deze door tot ergens in het vierde levensjaar.

Het belangrijkste is dat je kindje uitgerust is. Vaak worden de nachten wat langer nadat het middagslaapje is vervallen zodat je kindje toch voldoende slaap krijgt.

Moet je je kindje elke morgen wakker maken, of is hij juist heel erg vroeg wakker is het de vraag of het vervallen van de middagslaap niet al te snel is.

Twijfel je?

Signalen dat je peuter klaar is met zijn middagslaap:

  • Je peuter oogt niet moe.
    Wanneer je peuter zijn middagslaap nog nodig heeft zijn er tal van slaapsignalen die hij af zal geven, rode oortjes, gapen, ogen wrijven etc. Zie je deze signalen steeds vaker niet en blijft je kindje tot aan bedtijd in de avond energiek, dan is het een teken dat hij zijn dutje niet altijd meer nodig heeft.
  • Het in bed leggen is een drama.
    Zodra het moment van naar bed gaan daar is begint je peuter een gevecht om niet te hoeven slapen. In sommige gevallen is het een teken dat je peuter zijn middagslaap niet meer nodig heeft. Is je kindje net 2 jaar, dan kan het ook heel goed zijn dat hij doorheeft dat hij ‘een keuze’ heeft waar het om slapen gaat. Even doorpakken en dan zul je zien dat de middagslaap weer als vanouds gaat.
  • Je peuter heeft moeite met in slaap vallen.
    Gaat je peuter wel vrijwillig naar bed, maar valt hij maar niet in slaap. Dan is hij waarschijnlijk echt niet moe en heeft zijn middagslaap niet nodig. Blijft hij wel in zijn bed dan kan je hem ondanks dat hij niet slaapt toch uit laten rusten door hem in bed te laten liggen. Ook rustig spelen (op zijn kamer) is een prima vervanger van het middagdutje. Zo schakelt hij toch even af.
  • Het duurt ’s avonds langer om in slaap te vallen. Je peuter slaapt iedere middag nog zonder problemen, maar heeft in de avond wel moeite om in slaap te vallen. Mogelijk beïnvloed de middagslaap van je peuter zijn nachtrust. Het is dan tijd om het middagdutje (deels) af te bouwen of te laten vervallen.

Wees gerust in de meeste gevallen vervalt het middagslaapje niet in één keer, maar vervalt er iedere keer weer een middagdutje.

 

Meer weten over peuters en slaap lees onderstaande artikelen:

Hoeveel uur slaap heeft mijn peuter nodig?

feiten en fabels over peuterslaap

Hoe herken je een oververmoeide peuter?

 

 

Aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor KinderSlaapCoaches (nbksc)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *